Metaverse ve NFT

Metaverse ve NFT

Büyük ressam Vincent van Gogh, hayatı boyunca binlerce resim yapmış olmasına rağmen yaşarken sadece bir eserini satabildi. Kendisi çok iyi bilse de insanlığın onun sanatının değerini anlaması ve eserlerinin büyük maddi getiri sağlaması için uzun yıllar geçmesi gerekiyordu. Bugün büyük ustaların paha biçemediğimiz çok sayıda eseri, müzelerin koleksiyonlarında sergileniyor ve satılmaları söz konusu bile değil.

NFT’nin ne olduğunu anlayabilmek için; öncelikle sanat eserlerine milyonlarca doların neden verildiğini anlamak gerekiyor.

Sanat eserlerinin astronomik derecede pahalı olmaları sanatçılarının talebi ile oluşan bir durum değildir. Alıcı, aracı, sanatçı, galeri, fuar, müzayede vb. kişi ve kurumlar arz ve talepleri yaratırlar. Her ne kadar sanat eserleri herhangi bir meta gibi bir değer biçilmesi kolay nesneler olmasa da satışa sunulacak bir sanat eserini fiyatlandırmak açısından; özgünlük, nadirlik, eser kalitesi, restorasyon geçirip geçirmediği gibi birtakım kriterler mevcuttur. Fakat ne yazık ki çoğu zaman asıl öne çıkan popülarite olmaktadır. 

Bireylerin sahip olduğu devasa zenginlikler, milyarderlerin en iyi sanat eserlerini kendi özel koleksiyonlarına katma çabasını körüklüyor. Bir milyarder gibi bir yata bir milyar dolar harcayabiliyorsanız birkaç milyon doları da bir tabloya harcamamanız için hiçbir neden yok.

Aslında bu sorunun cevabı; “tek, özgün, nadide ve benzersiz olana sahip olarak bir adım önde olma isteğinden” başkası değil.  

BU YAZIYI DERGİDE OKU